Tamponvaren in učinkovit higienski pripomoček

 

Higienski tampon mora biti varen in funkcionalen, zato pri izbiri poleg vpojnosti namenimo pozornost tudi drugim lastnostim: materialom, iz katerih je tampon izdelan, aditivom, ki so tamponu dodani, obliki in smeri raztezanja ter varnemu načinu vstavljanja tampona.

Raba higienskih tamponov ima dolgo zgodovino, po nekaterih virih celo daljšo kot nošenje vložkov. Egipčanke so uporabljale tampone iz papirusa, Rimljanke iz ovčje volne, ženske stare Grčije pa svitke iz blaga. Prvi higienski tamponi za enkratno uporabo so se pojavili v začetku dvajsetega stoletja v Ameriki. Tosama je prvo in še danes edino slovensko podjetje, ki izdeluje tampone. Prvi stroj za njihovo izdelavo smo kupili v letu 1983 in od takrat širimo proizvodne kapacitete – danes vsak dan naredimo kar dva milijona tamponov. Ko razvijamo nove tampone, imamo vedno v ospredju dva pogoja: najprej želimo poskrbeti za varnost žensk, takoj potem pa izdelek prilagoditi njihovim zahtevam.

Materiali in aditivi v  tamponu vplivajo na zdravje

Ženske za zdravje svoje nožnice največ naredimo, če uporabljamo tampone iz naravnih materialov, brez dodanih kemikalij.  Najboljši je certificiran organski bombaž, za katerega lahko trdimo da je varen. Ne samo, da je mehak, nežen in vpojen naraven material, ki ne spreminja naravnega pH v nožnici, pomaga tudi preprečevati vaginalna vnetja, ki jih povzroči spremenjeno ravnovesje med mikroorganizmi, ter dokazano preprečuje alergije in iritacije.

 

Tamponi iz 100 % organskega bombaža se ponašajo s certifikatom GOTS. Le-ta zagotavlja, da se pri pridelovanju bombaža in njegovi predelavi do končnega izdelka ne uporabljajo strupeni in obstojni pesticidi, okolju in zdravju škodljive kemikalije ter gensko spremenjeni organizmi.  Tudi tamponom ni dodanih nobenih barvil in dišav.

Oblika in smer raztezanja tampona določata zanesljivost tampona

Tampon se  z vpijanjem menstrualne tekočine razteza. Oblika tampona določa smer, v katero se bo tampon raztezal – lahko v širino ali v dolžino. Tamponi, ki se ob vpijanju tekočine raztezajo v dolžino, povzročijo uporabnicam neprijeten občutek, poleg tega pri tej obliki lahko pride do neželenega iztekanja. Tamponi, ki se raztezajo v širino, zagotavljajo optimalno varnost – preprečujejo iztekanje in se tudi enakomerno napojijo z menstrualno tekočino. Odlično se izkažejo tamponi z osmimi vzdolžnimi žlebovi, ki usmerjajo tekočino v notranjost in se enakomerno širijo v obsegu. Taka širitev tampona povečuje njegovo vpojnost in zanesljivost.

Tamponi so različnih velikosti. Večji tampon ima večjo vpojnost, ne glede na njegovo velikost pa mora biti vstavljanje neboleče. Za neboleč zdrs tampona v nožnico je pomembno, da je njegova površina gladka in da ima zaobljen vrh.

Vstavljanje tampona

Tampon vstavljamo na dva načina; klasični (digitalni) tampon vstavljamo s prstom, drug način pa je vstavljanje s pomočjo posebnega aplikatorja.

Pri vstavljanju s prstom je izredno pomembna higiena, ker se tako tampona kot spolovila dotikamo z rokami. To težavo, predvsem v higiensko oporečnih razmerah, zelo enostavno rešimo z uporabo tampona z aplikatorjem. Sestavljata ga dve cevki, v kateri je vložen digitalni tampon, ki ga z notranjo cevko potisnemo v nožnico.

Vpojnost tampona

Osnovna funkcija tampona je vpijanje menstrualne tekočine. V enem mesečnem ciklusu ženska izloči do 120 mililitrov menstrualne tekočine. Jakost menstruacije se tekom ciklusa spreminja – prvi dan je šibka, najmočnejša je drugi in tretji dan, nato spet postaja šibkejša. Z izbiro tamponov različnih vpojnosti uporabo tampona prilagajamo jakosti krvavitve. Izbrati moramo PRAVO in NE večjo vpojnost. Tampon redno menjamo (na 4-6 ur).

UPORABA TAMPONOV JE VARNA, če ženske upoštevamo navodila:

• uporabljamo tampone iz naravnih materialov, najbolje iz bombaža;

• tampon mora ustrezati jakosti menstruacije;

• tampone menjamo redno, in sicer vsaj na 4-6 ur;

• tampone uporabljajmo le v času menstruacije;

• vedno vstavimo samo en tampon;

• nikoli ne vstavimo tampona za cel dan ali celo noč;

• po končani menstruaciji ne pozabimo odstraniti zadnjega tampona.